O δημιουργός του «Midsommar» και του επερχόμενου «Eddington» τρομάζει βλέποντας τους δημιουργούς της Α.Ι. να μην αναφέρονται σε αυτή απλώς ως φοβερό νεό μέσο, αλλά ως Θεό.
Σε αντίθεση με τον Ρόμπερτ Έγκερς, τον άλλο αγαπητό νέο δημιουργό της σοσιομιντιακής σινεφίλ σφαίρας, που υποστηρίζει και υπηρετεί το brand name του, ο Άρι Άστερ δεν το διαφύλαξε. Παραμέρισε τον τρόμο μετά το «Hereditary» και το «Midsommar», πόνταρε τα ρέστα του σε μια ψυχαναλυτική (και τρομερά σχηματική) Οδύσσεια με το «Beau is Afraid» και έχασε και τώρα παίζει τα διπλά σε μια πανδημική σάτιρα και, όπως όλα δείχνουν, μάλλον θα ξαναχάσει.
Σε συζήτηση του με το Letterboxd για την προώθηση της ταινίας, ο Άστερ αναφέρθηκε στο ζήτημα της Τεχνητής Νοημοσύνης και επισήμανε ότι μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. «Έχω μεγάλο φόβο σχετικά με αυτό. Είναι προφανώς πολύ αργά πια. Είμαστε σε αγώνα δρόμου πια. Έχω πολλές ερωτήσεις για το ζήτημα. Πώς το είχε πει ο Μάρσελ ΜακΛάχαν; Ο άνθρωπος είναι το όργανο αναπαραγωγής του κόσμου των μηχανών. Είναι άραγε οι μηχανές μια προέκταση μας, είμαστε εμείς μια προέκτασή τους ή είμαστε εδώ για να τις γεννήσουμε; Δείτε πώς μιλούν για την Τεχνητή Νοημοσύνη οι δημιουργοί της. Δεν αναφέρονται σε αυτή σαν ένα φοβερό νέο μέσο, δεν την μνημονεύουν καν ως είδος τεχνολογίας. Νιώθεις ότι αναφέρονται σε έναν Θεό», κατέληξε ο αλαφροϊσκιωτος δημιουργός.
Επειδή η ρύθμιση του θαυμαστού κόσμου των social media παραμένει ένα θολό τοπίο, μία από τις πιο ανησυχητικές προεκτάσεις της χρήσης της Α.Ι. είναι ότι ήδη καθένας προσπαθεί να κατασκευάσει την κινούμενη εικόνα που χρειάζεται για να υποστηρίξει και να διαδώσει μια θέση πάνω στα πράγματα και, κατ’επέκταση, την ιδεολογία του.
Η meta-αλήθεια νίκησε την αλήθεια κατά κράτος, γιατί πάτησε σε μία διαχρονική ανθρώπινη αδυναμία: μάς αρέσει να μας χαϊδεύουν τ’ αυτιά.