Aγωγή σε βάρος της παραγωγής του «Horizon» του Κέβιν Κόστνερ από κασκαντέρ - νεα || cinemagazine.gr
12:52
28/5

Aγωγή σε βάρος της παραγωγής του «Horizon» του Κέβιν Κόστνερ από κασκαντέρ

Σύμφωνα με το δικόγραφο της αγωγής, μια σκηνη βιασμού που δεν περιγραφόταν στο σενάριο έκανε την κασκαντέρ Ντέβιν ΛαΜπέλα να στραφεί σε βάρος της παραγωγής της western εποποιίας του Κέβιν Κόστνερ ενώπιον των αστικών δικαστηρίων.

Από τον Γιάννη Βασιλείου

Αν οι ανεπαρκείς εισπράξεις της πρώτης ταινίας και η χλιαρή υποδοχή της δεύτερης στο περασμένο Φεστιβάλ Βενετίας δεν αρκούσαν για να βάλουν φρένο στην κυκλοφορία του ήδη γυρισμένου δεύτερου μέρους της (δυστυχώς, εντελώς τηλεοπτικής) western εποποιίας του Κέβιν Κόστνερ και στην ολοκλήρωση των δύο επόμενων, μια αγωγή κασκαντέρ που συμμετείχε στην ταινία φαίνεται να τραβάει το χειρόφρενο.

Σύμφωνα με το δικόγραφο της αγωγής λοιπόν, ο Κόστνερ πρόσθεσε σκηνή βιασμού εκτός σεναρίου στην ταινία, την οποία αρνήθηκε να γυρίσει η ηθοποιός Έλα Χαντ και στη θέση της βρέθηκε η κασκαντέρ της, η ενάγουσα Ντέβιν ΛαΜπέλα. Η τελευταία άνευ παρουσίας συντονιστή οικειότητας και σεναρίου ισχυρίζεται ότι έπρεπε να υπομείνει τις οδηγίες του σκηνοθέτη για μια ιδιαίτερα γραφική σκηνή, για την οποία δεν είχε πρότερη γνώση, με τη διαδικασία της πρόβας να κρατά για ώρα, την ίδια εκτεθειμένη και το συνεργείο να παρακολουθεί από τα μόνιτορ. Οι δικηγόροι της παραγωγής αντιτείνουν υλικό από τα γυρίσματα όπου η ΛαΜπέλα υψώνει τον αντίχειρα στον συντονιστή κασκαντέρ, μεταγενέστερα μηνύματα που ευχαριστεί τους πάντες για τη δουλειά της στην ταινία, αλλά και «βεβαρημένο» ιστορικό της με αντίστοιχες αγωγές και καταγγελίες στο παρελθόν.

Θα μας επιτρέψετε στο σημείο αυτό να ανοίξουμε μια πολύ μεγάλη παρένθεση και να κάνουμε μια παρατήρηση, έναν ενδεικτικό τρόπο για να «διαβάζετε» αντίστοιχες ειδήσεις – κι από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα σας να προβάλλετε πάνω τους τις απόψεις σας, την ιδεολογική σας στάση, να ανοίξετε και μια ευρύτερη κουβέντα κοινωνιολογικής φύσης. Δουλειά των δικηγόρων είναι να υπερασπιστούν τον πελάτη τους και, σε υποθέσεις αστικού δικαίου, όπως η παρούσα, να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος ή να αποτρέψουν τον αντίδικο από το να πετύχει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι θα παρουσιάσουν την άλλη πλευρά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, θα περιγράψουν τα γεγονότα με δραματική υπερβολή, κάποτε θα επινοήσουν τέτοια και ενίοτε θα επιχειρήσουν μια «δολοφονία χαρακτήρα». Μπορεί πχ. ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί να είναι οι χειρότεροι άνθρωποι στον κόσμο, το χέρι μας στη φωτιά δεν το βάζουμε για κανέναν, αλλά αυτό δεν θα προκύψει από τον τρόπο περιγραφής γεγονότων και συμπεριφορών στο δικόγραφο μιας αγωγής διαζυγίου – όταν είναι κατ’ αντιδικία και όχι συναινετικά τα διαζύγια, γράφονται και λέγονται «τέρατα», ρωτήστε όποιον δικηγόρο γνωρίζετε, δεν πρόκειται να σας διαψεύσει.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να έχει συμβεί κάτι αντιεπαγγελματικό, ενδεχομένως και παρενοχλητικό σε βάρος της κασκαντέρ – και θα μας επιτρέψετε να υπερβούμε την δημοσιογραφική «αντικειμενικότητα» και να επισημάνουμε πως, όταν οι δικηγόροι της άλλης πλευράς, μαζί με τα φερόμενα ως αποδεικτικά στοιχεία απόκρουσης, προχωρούν σε τόσο επιθετική ad hominem επιχειρηματολογία, όσο αυτή που διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, ενώ ισχυρίζονται πως έχουν στην κατοχή τους ακλόνητα, αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία που αποκροούν πέρα από κάθε αμφιβολία τους ισχυρισμούς της αντιδίκου, είναι πιθανό αυτή τους η τακτική να μαρτυρά μια λανθάνουσα αποδοχή (αλίμονο, όχι νομική, πραγματολογική) ότι κάτι δεν συνέβη σωστά στο πλατό.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που σχετίζονται με πιθανά αδικήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας και της γενετήσιας ελευθερίας, όταν η αγωγή δεν συνοδεύεται και από μήνυση ή έγκληση, όταν, δηλαδή, οι δικηγόροι των καταγγελόντων δεν προσφεύγουν και ποινικά σε βάρος των (φερόμενων ως) δραστών, συχνά εικάζουν ότι η υπόθεση δεν θα ευδοκιμήσει, ότι η έκταση και το μέγεθος του αδικήματος δεν δικαιολογούν τον κόπο και το κόστος ή/και αποσκοπούν, κυρίως, στην επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού στο πλαίσιο του αστικού δικαίου, που είναι και το συνήθως συμβαίνον στις χώρες του common law - χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ή, ακόμα περισσότερο, να αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν υπήρξε αδικοπραξία ή/και τέλεση ποινικού αδικήματος σε βάρος των καταγγελόντων, έτσι;

Για να μην πολυλογούμε, όταν διαβάζουμε στην είδηση τη φράση «press charges», στα δικά μας μάτια τα αναγραφόμενα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με τις ειδήσεις που γράφουν «filed a lawsuit» - τα ξένα κινηματογραφικά sites ποτέ δεν κάνουν τη σχετική διάκριση. Και φυσικά, να μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων αυτών που γράφουμε εμείς, αποτελούν ενδείξεις και ποτέ αποδείξεις. Από εκεί και πέρα, σε τέτοιες υποθέσεις πάντα θα υπάρχουν ευρύτερες διαστάσεις, κοινωνικές, πολιτικές, φεμινιστικές, που αφήνουν πρόσφορο έδαφος για περισυλλογή, συζήτηση και, δυνητικά, αναπροσαρμογή.

Aυτά από εμάς, η συνέχεια στα δικαστήρια.