Τα μέλη της επιτροπής γίνονται 11 από 7 και θα ορίζονται από Ενώσεις και Σωματεία που προβλέπει η σχετική διάταξη και όχι από τον/την Υπουργό Πολιτισμού.
Mε απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ισχύει από την έναρξη δημοσίευσης της, το Υπουργείο Πολιτισμού τροποποίησε δραστικά την διαδικασία επιλογής για την επίσημη πρόταση της Ελλάδας στα Όσκαρ για την κατηγορία της Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Καταρχάς, τα μέλη της επιτροπής αυξάνονται από 7 σε 11 – ο μονός αριθμός παραμένει για να μην έχουμε περίπτωση ισοψηφίας, σε περίπτωση που αναρωτιέστε. Η βασική αλλαγή, όμως, είναι ότι μέχρι πρότινος για το πρόσωπο επιλογής των μελών αποκλειστικός αρμόδιος για να αποφασίσει ήταν ο/η Υπουργός Πολιτισμού, ενώ τώρα η απόφαση ανατίθεται σε ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Το διοικητικό συμβούλιο κάθε φορέα που αναφέρεται στη σχετική απόφαση αποφασίζει για ένα μέλος και τον αναπληρωτή του και όλα μαζί θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν ποια ταινία, από όσες πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα προσεχή Όσκαρ.
Υπό το βάρος των γνωστών περσινών γεγονότων που προκάλεσαν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ήταν μια εύλογη απόφαση, κινούμενη προς τη σωστή κατεύθυνση. Περιθώριο για βελτιώσεις σίγουρα υπάρχει – είναι πχ. δυνατόν να μην συμπεριλαμβάνεται στους αρμόδιους φορείς η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου; Και για να προλάβουμε τους καλοθελητές, ναι, έχουν ΚΑΙ κριτικοί την ιδιότητα του μέλους της Ακαδημίας των Όσκαρ. Οι αντιδράσεις του χώρου μέχρι στιγμής είναι θετικές. Χρειάζονται, ασφαλώς, κάποες διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου για τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι η απόφαση κάνει λόγο για έναρξη ισχύος της από τη δημοσίευση της στο ΦΕΚ, αλλά ορίζει ως προθεσμία υποβολής των ονομάτων από τα διοικητικά συμβούλια των φορέων την 15η Ιουνίου. Υποθέτουμε, όμως, ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί και ότι η διατύπωση είναι τέτοια με το βλέμμα στο μέλλον.